Praktiske oplysninger til nye hundeførere

Halsbånd:
Til små hvalpe kan man bruge et fast halsbånd af læder eller nylon eller en sele.

 

Line(r):
Den bedste line til næsten al lydighedstræning er en helt enkel line på 1 1/2 til 2 meter med en karabinhage i den ene ende og evt. en knude i den anden. Sådan en line kalder vi en motivationsline. Om den så er lavet af læder eller af et andet materiale, er underordnet.

Til de mere voldsomme hunde anbefaler vi dog en line af læder eller sejlertov, da man med et nylontov kan brænde hænderne ganske meget.

Dressurlinen, den dobbelte line med diverse ringe og karabinhager, er storartet til lufteture m.m. men er ikke velegnet til træningsformål.

 

Bold og/eller klud:
Samtlige øvelser forsøger vi at træne ved at belønne med en eller anden ting, som hunden er glad for. Det er normalt en bold, en bidering eller en klud. Det man har valgt som træningsredskab, skal hunden ikke have lov til at lege med derhjemme. Det er et træningsredskab, og det bruges herefter kun til træning med hunden.

For mange hundeførere vil det være en fordel at starte med f.eks. en tennisbold eller klud isat en snor på 1-11/2 meter længde.

Erfaringen viser, at brugen af f.eks. en bold til belønning i langt de fleste tilfælde virker langt bedre end brugen af godbidder. Når det er sagt, skal det med, at der også bruges godbidder som belønning – specielt i starten. Og det kan sagtens være samme slags godbidder, som man bruger til spor.

 

Godbidder til spor:
Din træner giver dig besked om hvornår du skal gå spor. Det er en øvelse, der trænes vha. godbidder, som altså skal medbringes i passende mængde.

 

Påklædning:
I DcH eksisterer dårligt vejr ikke. Vi træner uanset vejret, så det er praktisk tøj, der skal bruges. Dvs. tøj der kan tåle hundepoter, mudder og slid. Lommer, der er store nok til bold og godbidder, er helt uundværlige.

Husk også regntøj, når det er regnvejr og tænk på varmt tøj, når den kolde tid kommer.

 

Fodtøj:
Praktisk fodtøj er nødvendigt. Det kan være træningssko eller gummistøvler, afhængigt af vejret. Træsko er forbudt – dels er man ikke særlig hurtig i et par træsko og dels kan det gå voldsomt ud over hundens poter.

Tænk også på varmt fodtøj og/eller sokker om vinteren.

 

Træningstiden:
Regn med ca. 2 timer pr. træningsgang. Selve træningen varer 1-11/2 time. Dertil kommer ca. 1/2 time i klubhuset bagefter, hvor der snakkes hund, gives gode råd, drikkes kaffe osv.

Vi anbefaler absolut, at man deltager i klubhuset bagefter. Dels for klublivets og samværets skyld, men også fordi der snakkes meget om hunde og diskuteres mange forskellige hundeproblemer.

 

Ingen mad inden træning:
Hunden må ikke være fodret inden den skal til træning. Vent med evt. morgenfodring hvis du går på hold morgen/formiddag og aftenfodring til efter træningen om aftenen.

Årsagen er, at en hund oftest ikke er særlig interesseret i at arbejde med fyldt mave – og den har heller ikke godt af det. Specielt ved træning af spor, oplæres hunden ved hjælp af godbidder og her er det tit en fordel, at hunden er sulten.

Husk i øvrigt på, at når en hund træner meget spor, får den mange godbidder. Det kan derfor blive nødvendigt at skære lidt ned på den almindelige mad for at hunden ikke skal blive for fed.

 

Mødetid:
Mød op 15-20 minutter før træningen begynder og start med at lufte hunden. Lufteplads er langs med Stejlhøj og man samler selvfølgelig op efter sin hund. Hunden skal helst have besørget inden træningen – ellers gør den det måske bare under træningen, hvor der jo er en masse spændende lugte fra andre hunde.

 

Hundeposer:
Det er en god skik altid at samle op efter sin hund, uanset om den besørger på fortovet, i en indkørsel, på stranden og andre steder. Sørg derfor at have et par poser med i lommen og brug dem. De fyldte poser skal lægges i skraldespanden, så ingen glider i dem.

 

Leg på pladsen:
Det er ikke smart at lade hundene lege for meget med hinanden på træningspladsen før eller efter træningen. Træningspladsen bør primært være til træning, mens leg bør foregå et andet sted. Problemet er, at mange hundeførere kan få svært ved at interessere hunden for træningen, hvis den er vant til at måtte lege med de andre på holdet.

 

Træning hjemme:
Det er den lille daglige dosis, der giver resultaterne. Det er derfor meget vigtigt at træne hjemme – helst flere gange om ugen. Træn de øvelser, der er gennemgået og træn dem som det er blevet forklaret og øvet.

 

Træningen:
Vær opmærksom på, at det er ikke træneren, der skal træne hunden.

Træneren fungerer som igangsætter, underviser og inspirator. Træneren ser de fejl, der laves og retter dem. Træneren sørger for, at hver enkelt hundefører kommer videre på den bedst mulige måde.

 

Ventetid:
Det er uundgåeligt, at der er ventetid under træningen.

Specielt i starten vil nogle hundeførere føle det som et problem. Men efterhånden som I får lært hvordan man arbejder med hunden, vil I kunne udnytte ventetiden til at træne andre øvelser.

Dette bør I ikke begynde med, før trænerne giver besked om det. Husk, at trænerne har erfaringen i at se, hvor langt I er nået, og hvor meget I kan selv.

 

Vaccination:
Alle hunde skal være vaccinerede

 

Ansvarsforsikring:
Alle hunde skal have en hundeansvarsforsikring. DcH har en kollektiv udvidet hundeansvarsforsikring, så sådan en behøver man altså ikke at tegne selv.

 

Meld afbud:
DcH's trænere er frivillige og ulønnede. Tænk på det, hvis I af en eller anden årsag ikke kan deltage i træningen.

Giv derfor afbud til jeres træner, hvis I ikke kan komme.

 

Nyheder

Sponsorer